سایت اختصاصی دکتر بابک قالیباف
    فوق تخصص ریه کودکان

تست های آلرژی

تست هاي تنفسی فیزیوتراپی

برونکوسکوپی

تجویز داروی استنشاقی

رفلاکس معده به مری :

رفلاکس معده به مری با پس زدن بدون فشار محتویات معده به مری مشخص می شود. در دوران شیرخوارگی رفلاکس همیشه غیرطبیعی نیست بطوریکه در شیرخواران زیر یکسال برگردانندن شیر یا ریفلاکس فیزیولوژیک می تواند بطور طبیعی دیده شود ولی این بدان معنی نیست که تمامی رفلاکسها در این سنین نرمال به حساب می آیند و از طرف دیگرعدم وجود استفراغ ،رفلاکس پنهان را رد نمی کند.
اگر رفلاکس همراه با علائم تنفسی، عدم رشد و علائم التهاب مری باشد دیگر طبیعی به حساب نمی آید و در این صورت بیماری رفلاکس معده به مری خوانده می شود: (   GERD یا Gastro esophageal reflux disease )
این بیماران علاوه بر برگرداندن های مکرر ممکن است دچار بیماری خواب بصورت بیداری  و گریه ها ی متعدد شبانه شده و در چند ماه اول  حالت پشت کمانی (سر و گردن را به پشت خم کنند) به خود بگیرند و سپس حالت رو به شکم را به هنگام خواب ترجیح دهند .
علت رفلاکس غیر مرضی در معده نوزدان کوتاه بودن مری، حجم کوچک معده، خوردن مقادیر زیاد مایع (شیر) و نارسایی اسفنکر(دریچه) تحتانی مری است. با رشد شیرخوار کودک زمان بیشتری را بصورت ایستاده و نشسته سپری می کند ،غذاهای سفت تری می خورد و معده بزرگتری پیدا می کند و نیاز غذایی آن نسبت به وزن کودک کاهش می یابد بنابراین حجم غذای خورده شده نیز کاهش پیدا می کند و با رسیده شدن اسفنکر تحتانی مری علائم عمدتاً تا یکسالگی از بین می رود. زمانیکه رفلاکس علامت دار باشد یا بعد از 18 ماهگی همچنان ادامه پیدا کند به آن بیماری رفلاکس یا GERD می گویند

علت:

عللی که باعث GERD می شوند شامل شلی اسفنکر تحتانی(محل اتصال معده به مری)، التهاب مری، افزایش فشار داخل شکمی، سرفه، مشکلات تنفسی (مانند آسم و سیستیک فیبروزیس) و فتق های داخل شکمی است. برگشت محتویات اسیدی معدی به مری باعث التهاب دیواره مری می گردد که خود باعث عدم کارکرد مناسب دریچه تحتانی مری می گردد.


تشخیص

در صورت ادامه علائم و بروزعوارض بیماری می توان از روشهای تشخیصی استفاده کرد مانند عکس های رنگی معده و روده باریک با باریوم که می تواند سایر علل استفراغ های مکرر بعلت اختلالات مادرزادی را رد کند و یا اندازه گیری اسید مری که رفلاکس اسید معده را به مری ارزیابی می کند.

درمان :

ـ تغذیه مکرر با مقادیر کم
طـ تغذیه با غذاهای سفت تر برای کاهش حجم مواد خورده شده
ـ درصورت استفاده ازشیرخشک تبدیل شیر کمکی به انواع ضد رفلاکس (AR Formula )
ـ خوابیدن در حالت سر بالا و نیز  نیم نشسته
ـ ممانعت از قرار گرفتن در معرض دود سیگار و پرهیز از چای و قهوه
- تصحیح علت رفلاکس مثل حذف پروتئین گاوی
ـ دارو درمانی : شامل استفاده از ضد استفراغ ها مانند متوکلوپرامید و کاهنده های اسید معده مثل رانیتیدین و امپرازول.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


توجه : این سایت صرفا جهت آموزش والدین طراحی و به زبان ساده نگاشته شده و منبع یا مرجع علمی و یا درمانی نمی باشد.
گروه برنامه نويسي و طراحي وب مجتمع آموزشی دكتر هدايتي